Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η πορεία της Γλυφάδας μας ανάλογη με του Αγίου Βίλιμπρορντ .

Οι Δημοτική αρχή καταρρέει ,δύο χρόνια πριν την αντικατάστασή της ,και μαζί της η πόλη μας μαραζώνει. Εκτός από ανούσιες παρεμβάσεις , κακόγουστες φιέστες, και πολλά παρασκήνια τίποτα δεν πρόσφερε και απ’ ότι φαίνεται τίποτα δεν πρόκειται να δημιουργήσει για τον «φουκαριάρη» τον πολίτη. Μεγάλα θέματα όπως αυτό της επέκτασης της Αττικής οδού, του μετρό, του μητροπολιτικού πάρκου , του νεκροταφείου, αποφασίζονται ή δεν αποφασίζονται , χωρίς τη στοιχειώδη παρουσία των εκπροσώπων μας. Σκάνδαλα, παρασκήνιο, ίντριγκες, προσωπικά συμφέροντα και ενδοπαραταξιακά μαχαιρώματα, είναι σε ημερήσια διάταξη για αυτούς που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους. Εικόνα πλήρους σήψης και απόλυτης διάλυσης!
Στο , κατά κοινή ομολογία , «στραβά αρμενίζουμε» μπορεί την κύρια ευθύνη να έχει η Διοίκηση του Δήμου, δεν είναι όμως άμοιρη ευθυνών και η αντιπολίτευση . Αντί να τρίβει τα χέρια της ή να ψάχνει αποκούμπια στην στήριξη κομμάτων πρέπει να ανασκουμπωθεί!
Στην παρούσα συγκυρία η αντιπολίτευση επιβάλλεται να είναι εποικοδομητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει και αυτή να ολισθαίνει και να στηρίζει τις κατάπτυστες αποφάσεις της διοίκησης, να είναι προνοητική για το κοινό καλό ,και διάφανη ακόμα και στο σκεπτικό της.
Η λογική του «ώριμου φρούτου» μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην διοίκηση την δείνα ή την τάδε παράταξη. Με αυτή τη λογική και με τέτοιου είδους πρακτικές, συμβιβασμούς, συμπράξεις, απραγματοποίητες υποσχέσεις σκοπιμότητας , έπεισε και η παρούσα και η προηγούμενη και η προπροηγούμενη διοίκηση ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ότι μπορεί δηλαδή να διοικήσει και να έχει σοβαρά οφέλη η πόλη. Δυστυχώς όμως, διαψεύστηκαν πανηγυρικά και το αποτέλεσμα το ζούμε καθημερινά τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, που η πόλη κάνει δυο βήματα πίσω για κάθε τρία βήματα μπροστά ,όπως για άλλο όμως σκοπό, οι Λουξεμβουργιανοί κάτοικοι του Έστερναχ στη μεγάλη πορεία του Αγίου Βίλλιμπροντ(1) .
• Αν αυτοσκοπός των αρχηγών των δημοτικών μας παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι να καταγραφούν ως δήμαρχοι της πόλης ή να εκλεγούν απλά ως δημοτικοί σύμβουλοι εκπροσωπώντας μερίδα συμπολιτών μας , πιστεύω ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο.
• Αν θέλουν οι δημοτικές παρατάξεις να προσφέρουν στην πόλη, πιστεύω ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούν , πρέπει να προκαλέσουν ρήξεις και τομές στο σύστημα ,το οποίο αποτελούν πρόσωπα, να επιδιώξουν συνεργασίες με τους υγιώς σκεπτόμενους , και να είναι πολιτικά παρούσες με στίγμα σαφές για τις προθέσεις τους , τον τρόπο και τα πρόσωπα τα οποία θα επιλέξουν να διοικήσουν όταν κληθούν από τους συμπολίτες μας. Το σύστημα είναι μεν δημαρχοκεντρικό δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση μονοκρατικό ή μοναρχικό.
«Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν» λέει ο Μακιαβέλι. Ας το λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους οι τοπικοί μας ηγεμόνες αν θέλουν πραγματικά να προσφέρουν και ας μην συμβαδίζουν με τους Λουξεμβουργιανούς ή με τους ρυθμούς που καθοδηγείται η πόλη. Τέτοιους ηγέτες η Γλυφάδα μας είχε αρκετούς, δεν θέλει άλλους!!!

(1)Η γεωγραφική περιοχή της Ολλανδίας αρχικά κατοικούνταν από τους Βαταυούς και από άλλους γερμανικούς λαούς. Μετά τον 1ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι διατήρησαν την κυριαρχία τους εκεί ως τον 4ο αιώνα. Στη συνέχεια οι Σάξονες, οι Φράγκοι και οι Φρίσιοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Οι κάτοικοι εκχριστιανίστηκαν από τους άγιους Βίλλιμπροντ και Βονιφάτιο. Γύρω στο 550μ.Χ. ένας μισο-ιρλανδός, μισο-κέλτης μοναχός, ξεκίνησε από τη μικρή πόλη του Εστερναχ στο σημερινό Λουξεμβούργο για να προσηλυτίσει ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη. Έκτοτε, κάθε χρόνο οι κάτοικοι της ιστορικής αυτής μητροπολιτικής έδρας γιορτάζουν συμβολικά τη μεγάλη πορεία του, Αγίου πλέον, Βίλλιμπροντ. Και ο ένας πίσω από τον άλλο προχωρούν προς την εκκλησία κάνοντας ένα βήμα πίσω για κάθε δύο βήματα μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: