Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

16Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ


Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, με τον σύλλογο γονέων , την δασκάλα τους, την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής και τον διευθυντή του σχολείου μετέφεραν τα συγκεντρωμένα πράγματα, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ για να προσφέρουν αισιοδοξία στους κατατρεγμένους που φιλοξενεί.

Στην κυριολεξία ένα φορτηγό ήταν ο όγκος των ενδυμάτων, των παιχνιδιών, των παπουτσιών, των κουβερτών και τροφίμων που συγκέντρωσαν τα παιδιά και οι γονείς για τους πολιτικούς πρόσφυγες που βρήκαν ασυλία στην πατρίδα μας.

Επισκεφτήκαμε τον Κουρδικό τομέα του κέντρου. Συναντηθήκαμε πρώτα με τους υπεύθυνους που φροντίζουν την προσαρμογή των φυγάδων στο νέο ελεύθερο περιβάλλον με στήριξη ψυχολογική, κοινωνική και ιατρική παράλληλα με την στέγη και την τροφή.

Ο χώρος αυτός δεν λειτουργεί ως άσυλο ή στρατόπεδο. Οι ένοικοί του κυκλοφορούν ελεύθερα όπως όλοι οι πολίτες, τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία της πόλης του Λαυρίου. Έρχονται σε επικοινωνία με τον κόσμο ...

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους στη συνέχεια ήλθαν σε επαφή με τους πρόσφυγες. Μας αφηγήθηκαν με πολύ καλά ελληνικά την προσωπική τους ιστορία. Όλοι τους καταδιωγμένοι με κίνδυνο απώλειας της ζωής τους ή της σωματικής τους ακεραιότητας γιατί θαρρεύτηκαν να ζητήσουν αυτονομία ή αυτοδιάθεση των περιοχών τους ή γιατί χρησιμοποίησαν την μητρική τους γλώσσα, τα κουρδικά.

Οι Κούρδοι ως λαός αρχαίος με παραδόσεις την προσφορά μας την ανταπέδωσαν δίδοντας στον καθένα μας ένα βιβλίο του φυλακισμένου στην Τουρκία ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Αναχωρώντας τους ευχηθήκαμε να έχουν καλή επιστροφή στο ελεύθερο Κουρδιστάν, την πατρίδα τους!





Δεν υπάρχουν σχόλια: