Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Πολιτική διαφ-θ-ορά


Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για διαφθορά και διαπλοκή υπουργών , πρώην και νυν , ή άλλων αξιωματούχων. Δεν νομίζω ότι πέφτει κάνεις από τα σύννεφα. Οι μόνοι που δείχνουν ότι ξαφνιάζονται είναι οι εμπλεκόμενοι. Όλοι γνωρίζουμε το τι συμβαίνει, αφού όλοι σχεδόν γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά σε περιπτώσεις διαφθοράς. Δε θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο άλλωστε σε μια χώρα η οποία, καταγεγραμμένο από την euro stat*, κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά στην διαφθορά.

Το εύλογο ερώτημα αν κάποιοι αιρετοί σε τοπικό ή κεντρικό πολίτικο επίπεδο είναι διεφθαρμένοι ,εύκολα απαντιέται. Είναι δυνατόν όμως το σύστημα να τους καλύπτει ή εν πάση περίπτωση να μην τους αποκαλύπτει ; Είναι μήπως πιο σάπιο απ’ ότι πιστεύουμε ; Πιστεύω πως όχι. Γιατί αν συμβαίνει το αντίθετο αυτή η χώρα πρέπει να γυρίσει στην εποχή του νομοθέτη Σόλωνα .

Δεν είμαι της άποψης ότι οι ευρωπαίοι υπερτερούν σε σχέση με εμάς, υπάρχουν και εκεί κοινωνικές ανισότητες και άλλα σοβαρά προβλήματα, αλλά οι πολίτες σέβονται την δημοκρατία και τους κανόνες της. Πρόσφατα για παράδειγμα με το σκάνδαλο SIEMENS, που αποκαλύφθηκε ότι εμπλέκονται Νορβηγοί αξιωματούχοι, η σοβαρή κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε όλες τις προμήθειες από την εν λόγω εταιρία για 5 χρόνια πριν ακόμα η δικαιοσύνη έχει αποδείξεις για το αν υπάρχουν ένοχοι ή όχι . Στην Ελλάδα συνεχίζουν ακάθεκτοι να ………προμηθεύουν .

Όλα αυτά συμβαίνουν και εξ αιτίας μιας άλλης, ίσως παγκόσμιας, πρωτοτυπίας την οποία κατέχουμε. Οι ειδήμονες συνήθως δημοσιογράφοι, αυτοί δημιουργούν και «κλίμα», ανακάλυψαν ότι υπάρχει, άκουσον άκουσον, ελαστικότητα στους νόμους. Και ενώ στην ουσία ελαστικότητα έχει ένας νόμος όταν δεν επισύρει βαριές ποινές οι ειδήμονες περνούν το μήνυμα της ατιμωρησίας για την παραβίαση αυτού του νόμου . Συνεδριάζουν, αποφασίζουν και γνωμοδοτούν live εκ παραθύρου, ως Άρειος Πάγος. Αυτό πραγματικά μπορεί να μας χαρίσει μια θέση, ως χώρα στο βιβλίο Γκίνες.

Η πολυνομία που υπάρχει είναι γεγονός ότι δεν βοηθά πάντα. Έχει δημιουργήσει ένα κράτος εν κράτη, όπου ο καθένας ερμηνεύει τους νόμους όπως τον βολεύει και συμπαρασύρει εκτός από την κοινή γνώμη και τους ειδικούς. Οδηγεί σε λήθαργο, ενδεχομένως εσκεμμένο, και τους θεσμούς. Κανείς δεν αντιδρά.

Ο κυρίαρχος λαός στον οποίο στηρίζεται η δημοκρατία μας, την ημέρα που πραγματικά είναι κυρίαρχος, δεν στέλνει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Την ημέρα των εκλογών οι περισσότεροι ψηφοφόροι μεταφέρουν απλά το ψηφοδέλτιο από την τσέπη τους στον φάκελο. Όχι βέβαια επειδή αυτό είναι απόφαση τους μετά από αναζήτηση ή πολιτική σκέψη . Απλά έτσι θεωρούν ότι « εξασφαλίζουν τον μπάρμπα στην Κορώνη» και ας τους είναι και αχρείαστος. Τα σημάδια από την εποχή της τουρκοκρατίας δεν έχουν χαθεί, και ας πέρασαν αιώνες. Η δουλοπρέπεια καλά κρατεί και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ έντονη. Αυτή είναι η λογική του κυριάρχου λαού γι’ αυτό και μας κυβερνούν αυτοί που μας αξίζουν. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν καλύτεροι.

Πρέπει να ασχοληθούμε λίγο μεν, σοβαρά δε εμείς οι πολίτες και να είστε σίγουροι ότι θα τους βρούμε. Θα βρούμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία στην κοινωνία που ζουν και είναι ικανοί να διοικήσουν. Μην περιμένουμε να μας τους υποδείξουν τα μέσα ενημέρωσης, και αυτό γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν «πουλάνε» ή δεν συμβιβάζονται και κατά την λογική των μέσων δεν προβάλλονται .

Αν ψάξουμε θα βρούμε πολλούς τέτοιους ανθρώπους στην πολιτική ζωή, οι οποίοι δεν καταγράφουν τα αυτονόητα στα προτερήματα τους, δεν ζουν στην εικονική πραγματικότητα, βιώνουν καθημερινά και οι ίδιοι τα προβλήματα, έχουν ουσία και πρωτίστως είναι έντιμοι. Επιβάλλεται βέβαια να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να πάψουμε να είμαστε δουλοπρεπείς!

*έγκριτα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1 σχόλιο:

Mare είπε...

Στάθη,

Εσύ μια χαρά τα λες, ή μάλλον τα γράφεις... Όμως ποιος ακούει??? Και δεν εννοώ μόνον τους πολιτικούς, αλλά κυρίως τους συμπολίτες μας.
Πολύ στοχευμένα και ουσιαστικά τα όσα γράφεις. Συνέχισε. Και ας ελπίσουμε ότι κάποτε...Γιατί ως γνωστό "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευτάια"!!!